©  Copyright - All Rights Reserved, Marmorbruket  2014
Hem Produkter Sten Uthyrning Referenser Press Kontakt

Referenser...

Karl XI och Drottningholms Slott

Marmorbruket har sedan 1600-talet levererat sten till ståndsmässiga byggnader över hela världen. Stockholms slott, Drottningholms slott, Operan i Paris, Harrods, Rockefeller Center och många fler. Under senare tid har Kolmårdsmarmor levererats till bland annat NK och Bentley Stockholm. Vi levererar även mycket kalkstensgolv i godsformat till slott och herresäten runt om i Sverige.  

Kolmårdsmarmor - en exklusiv sten

Redan på 1200-talet tillverkade man föremål i kolmårdsmarmor, vilken dopfunten i Östra Eneby kyrka är ett exempel på. Marmorbruket fick sitt första privilegiebrev år 1673. På 1600-, 1700- och 1800-talen var denna marmor en attraktiv produkt som användes i exklusiva kretsar. Till exempel återfinns föremål av denna marmor vid Drottningholms slott, Stockholms slott, Kungliga Operan, Nationalmuseum och Uppsala universitet Under första delen av 1900-talet blev stenen allt vanligare i vanliga kretsar och på 1970-talet slutade man nästan helt att bryta stenen. Brytningen skedde under regi av Marmorbruks AB, Kolmårdens marmorbruk, vars byggnader ännu idag går att bese några kilometer från Krokek. I Hantverksbyn i Kolmården tillverkas det fortfarande föremål i kolmårdsmarmor enligt de gamla hantverkstraditionerna. Kolmårdsmarmor är Östergötlands landskapssten.

Kolmårdsmarmor

Kolmårdsmarmor är en metamorf kalksten från Marmorbruket området kring Kolmården i nordöstra Östergötland. Marmorn återfinns med några meters tjocklek i den vita kalkstenen. Den är mycket rik på serpentin, ett vattenhaltigt magnesiumrikt silikatmineral, ibland består över 50 procent av stenen av detta. Det är denna mineral som ger kolmårdsmarmorn dess attraktiva utseende. Färgen på marmorn varierar från ljusgrön till grönsvart.
Drottningholms Slott Kung Karl den XI Marmorbruket är leverantör till Stockholms Slott Marmorbruket är leverantör till Operahuset i Paris Marmorbruket är leverantör till Blåhallen i Stockholms Stadshus Marmorbruket är leverantör till Harrods i London
Dopfunt från 1200-talet i Östra Eneby kyrka i Norrköping.
Dopfunt i Rejmyre kyrka, utförd 1953 efter ritning av Kurt von Schmalensee.
.
Ingångsportal till Tändstickspalatset i Stockholm.
Öppna spisen i paviljongen i Svindersvik, Nacka.
Referenser